Атанас Мерджанов:  Властта поема ангажимента "гореща точка" без да информира обществото и българските граждани

Не са ясни рисковете от приемен център за бежанци на наша територия

„ Властта поема ангажименти без да информира българските граждани. За пореден път важните новини за България ги научаваме от Брюксел, без това да е споделена позиция на българското правителство”. Това заяви пред медиите в кулоарите на парламента зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на партията Атанас Мерджанов по повод оповестената от Ангела Меркел идея за "гореща точка" на българска територия. Той припомни, че БСП настоява правителството да има  единна позиция по въпроса за бежанците, която достойно да бъде защитена. Мерджанов подчерта, че това не се случва, а ставаме свидетели на изненадващи инициативи от страна на Меркел, които били подкрепени и поискани от нашите български представители. „Не знам дали „горещите точки са най-важното за България. Българските власти обаче изпуснаха възможността да запознаят обществеността и всички политически сили с рисковете, които  би  поела страната ни с един такъв разпределителен център”, заяви Мерджанов.  Той  обясни, че БСП именно поради тези причини е искала свикването на КСНС при президента,  което той е отказал, отказват и българските власти. 

Мерджанов обясни, че „горещата точка” може и да е нещо полезно и да е важно за България, но подчерта, че за това е трябвало да бъде проведена достатъчно сериозна дискусия с експерти и всички политически сили. Според него, за да се говори за „гореща точка” трябва да има надеждна информация от службите за сигурност и да се дискутира в специализиран кръг като КСНС.

Говорителят на БСП коментира, че и вчера на председателски съвет премиерът се е занимавал с промените в Конституцията, а този въпрос едва е бил споменат. "Това е доказателство, колко несериозно българското правителство се отнася към този изключително важен проблем, за който ние предупреждаваме от 7 месеца."- заяви Мерджанов. 

„България трябва да се справи, но за това трябваше да се полагат последователни усилия и да бъде отчетен опитът, който беше натрупан за предходните две години в овладяването на бежанската вълна, да се търси солидарност и уплатняване на капацитета на българските власти с финансови ресурси и средства”, категоричен бе Мерджанов. Той подчерта, че министертсво на финансите не осигурява необходимата финансова помощ за охраната на границата.